M25 Leiden

Achteraf gezien

Drie uurtjes vakantie

Na twee jaar gingen donderdag 9 september eindelijk de trossen weer los voor de traditionele boottocht voor dak- en thuislozen van Leiden.
Nadat de boot door de jongeren was versierd in het thema
Zon en Zee kwamen de gasten een voor een aan boord.

Boottocht M25 (32)

De sfeer zat er al meteen goed in en toen we Leiden achter ons lieten was er, om te vieren dat we eindelijk weer met elkaar konden varen, koffie met gebak.

Boottocht M25 (14)

Bij het begin van de lunch was er luid applaus toen de soep met gehaktballetjes werd aangekondigd. Mensen konden heerlijk boven op het dek genieten van het prachtige weer en beneden klonk vrolijke muziek.

Boottocht M25 (79)

Een van de gasten vertelde: "We konden dit jaar niet op vakantie, maar deze boottocht voelt als een echte vakantie!"
De M25-ers van het Stedelijk Gymnasium hadden goed hun best gedaan bij het voorbereiden van de boottocht, maar ook tijdens de tocht zelf hebben ze hard gewerkt om er voor de gasten een onvergetelijke dag van te maken.

Boottocht M25 (97)

Milan (M25-er van het Stedelijk Gymnasium):
"Wat voor mij vooral deze dag onvergetelijk maakte, waren de reacties van de daklozen op deze dag, maar vooral de reactie van een man die ik al de hele dag hielp met lopen naar de toilet en op de trap. Nadat ik hem voor het laatst van de boot af hielp lopen, fluisterde hij in mijn oren dat hij deze dag toch "oh zo geweldig" vond. Deze mensen helpen blij maken voor een dag, heeft mij erg geïnspireerd en dit zal ik ook zeker later willen doen."

Boottocht M25 (124)

Michel (M25-er van het Stedelijk Gymnasium):
"Goed eten, mooi weer en geweldig gezelschap maakten vandaag een van de beste uitjes die ik heb gehad in tijden. Het was mij daarom een groot genoegen om deze boottocht voor hen te organiseren. Voor hen hebben we een maaltijd en een boottocht geregeld, mij hebben zij een gezellige dag en meer wijsheid gegeven, waar ik erg dankbaar voor ben."

Koninklijk Geschenk

Corona, de ongenode gast van 2020, zette een streep door het traditionele kerstdiner voor dak- en thuislozen in de Marekerk. Maar een alternatief werd gezocht én gevonden!

Kerstactie Een Konikljik Geschenk 2020

Op woensdagavond 16 december leidde een fonkelende ster aan de hemel drie wijzen uit het Oosten via de Oude Rijn naar Leiden. Onverwacht eerder brachten zij koninklijke geschenken in de vorm van oosterse take-way maaltijden, oer-Hollandse kerstbroden en geschenken voor alle dak-, thuislozen en ongedocumenteerden.
Getooid met kerstmutsen liepen de jongeren van M25 Leiden met bolderkarren vol 200 kerstpakketjes door de stad om op vooraf afgesproken locaties coronaproof de geschenken uit te delen.

Kerstactie Een Konikljik Geschenk 2020 2

Dezelfde avond werden bij De Bakkerij de ongedocumenteerden hartelijk ontvangen door leden van COOL (Comité Opvang Ongedocumenteerden Leiden), die zich de afgelopen maanden met veel elan juist voor deze groep hadden ingezet. Op afstand uiteraard en mét mondkapje. Met desinfectans in de ene hand en een routekaart in de andere om filevorming te voorkomen, volgden vijftig gasten hun route door het diaconaal centrum aam de Oude Rijn en ontvingen ze naast een kerstbrood en Chinese maaltijd ook een boodschappenkaart van het Rode Kruis.

Kerstactie Een Konikljik Geschenk 2020 3

De Heerlijke maaltijd van Woo Ping, sinds jaar en dag hofleverancier van het kerstdiner, was in papier gewikkeld en klaar voor consumptie. Al zat gezamenlijk eten er helaas niet in dit jaar, kijken we toch terug op een geslaagd alternatief. Maar hopen we uiteraard ook dat we komend jaar onze gasten weer kunnen begroeten in een prachtig versierde Marekerk!

Het Koninklijk Geschenk werd met onze hartelijke dank mede mogelijk gemaakt door Stichting Dioraphte, Netwerk DAK, het Rode Kruis, Albert Heijn, Stichting Utopa, het H.L. Druckerfonds, de Haëlla Stichting en Woo Ping.

La dolce vita

Groen, wit en rode vlaggetjes en ballonnen vrolijken op woensdag 7 oktober de aula van het Driestar College in Leiden op. Vandaag staat er een Italiaans diner op het menu. Iets voor vijven druppelen de ouderen van het project Oma gaat op Stap samen met hun vrijwilligers de aula binnen. Vanavond worden zij in de watten gelegd door jongeren van M25 Leiden.

Italiaans etentje voor ouderen in coronatijd 2 2020

De hele middag hebben de jongeren in de keuken gestaan om een heerlijk Italiaans driegangen menu voor te bereiden. Groenten snijden, pasta koken en slagroom kloppen voor de tiramisu, de jongeren hebben het er druk mee. Alle gerechten hebben ze zelf voorbereidt en verdeeld onder elkaar. Zo is elk groepje verantwoordelijk voor een eigen gerecht.
Geheel volgens de coronaregels zitten de gasten samen met jongeren van M25 aan verschillende tafeltjes verdeeld over de aula. Er klinkt een gezellig rumoer vanaf de tafeltjes. Er wordt volop gekletst en genoten van het heerlijke eten.

Italiaans etentje voor ouderen in coronatijd 2020

Na een heerlijke Italiaanse tomatensoep volgt als hoofdgerecht een pasta met gehakt, olijven, tomaat en Parmezaanse kaas. Als afsluiter is er een overheerlijke speculaas tiramisu.

Aan het eind van de avond wordt iedereen uitgenodigd om vooral nog een keer te komen eten. En ja, wie wil dat nou niet?

Een gek voorjaar

Het was een gek voorjaar voor M25 Leiden. We begonnen 2020 nog normaal met 28 jongeren die in het kader van het project ‘Hoezo Vreemd?’ zes donderdagmiddagen op verschillende manieren bezig waren met dit thema. Denk hierbij aan een voorlichting van Vluchtelingenwerk, in gesprek met de wethouder, naar het Zelfregiecentrum, Exodus en het Inloophuis Psychiatrie.

Een middagje jong en oud
’s Middags zijn de jongeren actief bezig in diverse centra voor ouderen. Eén groepje is met ouderen van het woonzorgcentrum De Parelvissers naar de Intratuin, een ander groepje helpt bij de Bingo in zorgcentrum Roomburgh en weer een ander groepje speelt spelletjes met bewoners van het verpleeg- en verzorgingshuis Lorentzhof.

Leven zonder dak

Op dinsdag 3 maart en op donderdag 5 maart kon je in de aula van het Vlietland College een speld horen vallen. Zo’n 120 jongeren uit MAVO 2 hebben muisstil geluisterd naar de indrukwekkende levensverhalen van twee ex-dakloze mannen. Nadat de mannen hun verhaal verteld hebben is het tijd voor vragen. Want wat doe je dan de hele dag als je op straat leeft? En heb je inmiddels wel weer contact met je familie? Het waren ontmoetingen die de jongeren waarschijnlijk niet snel zullen vergeten.

Zomer in een tasje voor dak- en thuislozen 2020

Zomer 2020 in een tasje

De jaarlijkse boottocht voor dak- en thuislozen kon dit jaar vanwege de corona- maatregelen helaas niet doorgaan. Elk jaar wordt hier enorm naar uitgekeken en elk jaar is het weer een feestje. Het voelde niet goed om deze activiteit zomaar af te blazen, we wilden alle gasten laten weten dat we aan ze denken en dat we ze volgend jaar hopelijk weer mogen verwelkomen op de boot.

Zomer in een tasje voor dak- en thuislozen 2 2020

Enthousiaste reacties
Dus zijn de jongeren van M25 druk bezig geweest met het nadenken over een alternatief. Dat werd een tasje vol zomerspullen. En de reacties zijn enthousiast! Terwijl we nog bezig zijn met uitdelen komt er al een selfie met een tasje binnen bij straatpastor Femke Post. De zonnebrillen uit het tasje gaan meteen op en ook het mondkapje wordt ter plekke in gebruik genomen. Tijdens het uitdelen komt er iemand achter dat er ook een cadeaukaart in zit en dat wordt al snel bij iedereen bekend gemaakt.

Laten we hopen dat we volgend jaar weer een gezellige boottocht kunnen maken met z’n allen!